Ανακοινώσεις Γενικά Δράσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο

Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού προγράμματος του Σχολείου μας με τίτλο « Το νερό στη ζωή μας» , το Γυμνάσιο Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στις 10, 11 και 12  Μαΐου 2023, στο Ναύπλιο. Συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε  την πόλη του Ναυπλίου (1η ημέρα), τις Σπέτσες, το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού, με επίσκεψη στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας (2η ημέρα), τις ιαματικές πηγές στην  Κορινθία, γνωστά ως Λουτρά της Ωραίας Ελένης , με τελευταίο προορισμό την κωμόπολη του Λουτρακίου ή αλλιώς Λουτρόπολη, γνωστό για τα ιαματικά λουτρά και τα μεταλλικά του νερά (3η ημέρα).

 Κατά την  παραμονή μας στο Ναύπλιο είχαμε  την ευκαιρία  να επισκεφθούμε  τον αρχαιολογικό  χώρο των Μυκηνών, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το φρούριο του Παλαμηδίου.  Με τις επισκέψεις μας   στους παραπάνω παραθαλάσσιους προορισμούς ως στόχο είχαμε να αντιληφθούν οι μαθητές μας τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Να παρατηρήσουν ότι το νερό είναι το πιο διαδεδομένο υγρό στη Γη, ότι είναι ένας μυθικός πόρος που απαιτεί συνεχή διαχείριση, αφού είναι απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής και ότι η αφθονία του επηρεάζει  σημαντικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, την καθημερινότητά τους, τις ασχολίες τους, την εργασία τους, το επάγγελμά τους, και γενικότερα τον τρόπο διαβίωσης, με απώτερο σκοπό να υιοθετήσουν  μία διαφορετική κριτική σκέψη, μία άλλη στάση και συμπεριφορά προστασίας του περιβάλλοντος, ένα σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Κατά  την περιήγησή τους στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, περιεργάστηκαν διεξοδικά την περιοχή στην οποία κολυμπούσε η Ωραία Ελένη για να διατηρεί την ομορφιά της . Εστίασαν κυρίως στο νερό που αναβλύζει σε τρία σημεία στη βάση  ενός  βράχου, δίπλα στη θάλασσα, δοκιμάζοντας τη θερμοκρασία του νερού με τα χέρια τους. Ενημερώθηκαν, τέλος, για την πιο γνωστή πηγή από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή, καθώς και για τη σπουδαιότητα του νερού, την οποία είχε αντιληφθεί ο άνθρωπος από πολύ παλιά.

Η διεξαγωγή και η τήρηση  του προγράμματος υλοποιήθηκαν  στον μέγιστο βαθμό όπως είχε αρχικά οριστεί  από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σ’ αυτό, καθώς εκπληρώθηκαν οι παιδαγωγικοί του στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί εξ αρχής.

Τέλος, η συνεργασία μας με το ταξιδιωτικό πρακτορείο και το ξενοδοχειακό συγκρότημα  ήταν άριστη, καθώς πρόσφερε στους μαθητές και στους  συνοδούς εκπαιδευτικούς μία καθ’ όλα ασφαλή και χωρίς προβλήματα τριήμερη εκπαιδευτική  μετακίνηση και διαμονή.