Γενικά Δράσεις Κοινωνικές

Δράσεις του Γυμνασίου Οξύνειας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου2022, το Γυμνάσιο Οξύνειας πραγματοποίησε εκδήλωση με αφορμή την 6η Μαρτίου, μέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Η εκδήλωση περιλάβανε συζητήσεις και προβολή ταινιών με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα της σχολικής βίας η οποία, αναμφίβολα, αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα των παιδιών.

            Με συνθήματα «Ο εκφοβισμός δεν είναι μαγκιά», «Όρθωσε το ανάστημά σου και μίλα», τονίστηκε ότι ο σχολικός εκφοβισμός – θυματοποίηση (Bullying) είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με κύριο γνώρισμά του την ανισότητα δύναμης η οποία πηγάζει από την «υπεροχή». Ένα φαινόμενο ομαδικό, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές (μαθητές, ενήλικες). Έγινε αναφορά στις διαφορετικές μορφές εκφοβιστικών συμπεριφορών, στις ποικίλες αιτίες του φαινομένου, στις πολυεπίπεδες και σημαντικές συνέπειές του, στους καίριους και συντονισμένους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.

            Οπωσδήποτε το σχολείο και η εκπαίδευση πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα είναι σεβαστές και συγχρόνως, η αξιοπρέπεια εκτιμάται και ενθαρρύνεται. Ένα σχολείο ασφαλές, χωρίς βία και φόβο αποτελεί δικαίωμα όλων των παιδιών. Χρέος όλων μας να το διασφαλίσουμε. Μαζί με τη γνώση πρέπει όλοι μας να είμαστε συνεπείς στις στάσεις και στις πράξεις μας. Τέλος, όσο περισσότερο μιλάμε για το bullying τόσο το εξαλείφουμε.