Ανακοινώσεις Γενικά Δράσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Οξύνειας στην Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας και την Έκθεση Φωτογραφίας για τα Μετέωρα

 Την Τετάρτη 8-11-2023 οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Οξύνειας επισκέφτηκαν την Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας και την Έκθεση Φωτογραφίας για τα Μετέωρα στον χώρο του ΚΕΓΕ.

 Η πρώτη επίσκεψη έγινε στην Ξυλογλυπτική Σχολή-ΙΕΚ, την μοναδική δημόσια εκπαιδευτική σχολή στην Ελλάδα που ασχολείται με την ξυλογλυπτική τέχνη.

 Εκεί ο Διευθυντής της Σχολής κος Ράπτης Παναγιώτης, ενημέρωσε τους μαθητές  ότι στη Σχολή εφαρμόζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα, ώστε οι απόφοιτοι να είναι ικανοί να εργαστούν άμεσα ως ξυλογλύπτες σε βιοτεχνίες ξυλόγλυπτων αντικειμένων της διακοσμητικής και της επιπλοποιίας, αλλά και σε δικά τους εργαστήρια. Τονίστηκε ότι όλοι οι απόφοιτοι βρίσκουν ένα ΜΕΛΛΟΝ. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής, όπως τον εκθεσιακό χώρο παρουσίασης των ξυλόγλυπτων κατασκευών, την εργαστηριακή αίθουσα ξυλογλυπτικής διδασκαλίας, τις εγκαταστάσεις ξυλουργικών μηχανημάτων, την αίθουσα τόρνων, την αίθουσα διδασκαλίας σχεδίου, την αίθουσα ζωγραφικής και Η/Υ.

 Με ενθουσιασμό και όρεξη συμμετείχαν και οι ίδιοι στην επεξεργασία και το σκάλισμα ξύλου με ειδικά εργαλεία και υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κου Αντώνη Καραμούτσιου.

 Οι μαθητές έφυγαν εμπεδώνοντας ότι η δημιουργία είναι χαρά, ότι το ξύλο θέλει αγάπη και το πελέκισμά του σεβασμό, ώστε να παραχθούν από αυτό κομψοτεχνήματα.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ κι ένα μεγάλο Μπράβο στον Δ/ντή, τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές της Σχολής.

 Η δεύτερη επίσκεψη έλαβε χώρα στον Πολιτιστικό χώρο του ΚΕΓΕ Καλαμπάκας, όπου εκτίθενται ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών- καλλιτεχνών από το Princeton στα Μετέωρα και το Άγιο Όρος, του 1929.

 Οι μαθητές, μέσω των φωτογραφιών και μιας σύντομης ταινίας, έλαβαν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αρχιτεκτονικό, γύρω από τα δύο κορυφαία μοναστικά κέντρα του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. Είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να δουν εικόνες από τη ζωή εκείνης της εποχής στη Μετεωρίτικη Πολιτεία, την Καλαμπάκα  και την ευρύτερη περιοχή.