Ανακοινώσεις Γενικά Δράσεις

Δράσεις του Γυμνασίου Οξύνειας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, το Γυμνάσιο Οξύνειας διοργάνωσε σχετική εκδήλωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. Σκοπός ήταν, μέσω ενός διαφορετικού τρόπου μάθησης, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, όπως και η αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.

Έτσι, παρουσιάστηκαν τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Με λένε Στέλιο». Τονίστηκε ότι το Α στη λέξη ΑΜΕΑ δεν σημαίνει Αόρατος, αλλά Άτομα όπως Εσύ και Εγώ. Άτομα με ίδιες δυνατότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη. Άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες και ταλέντα.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι το σχολείο του σήμερα είναι «Σχολείο για όλους», στο οποίο η διαφορετικότητα δεν έχει θέση. Σ’ αυτό το σχολείο γίνεται πράξη η δυνατότητα να «συμπεριλαμβάνεσαι» και να «συμμετέχεις», και τα δύο θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Σ’ αυτό το σχολείο οι μαθητές με αναπηρία και οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα μπορέσουν να περάσουν το τείχος της αποξένωσης, της μοναξιάς, της απόρριψης, το τείχος της απογοήτευσης, της ταπείνωσης, της αδιαφορίας.

Επίκαιρα και διαχρονικά είναι τα λόγια της Ειδικής Παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη: «Το έργο της προστασίας και της αγωγής των αδύνατων παιδιών μεγαλώνει σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή και υψώνει τη στάθμη της ανθρωπότητας».