Ανακοινώσεις Γενικά Δράσεις Πολιτιστικές

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Νυμφαίο και στη Φλώρινα

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στη Φλώρινα, τη «Γη των λιμνών», την «πόλη των καλλιτεχνών». Η πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, άλλοτε μυστηριώδης και μελαγχολική, άλλοτε ζωντανή και νεανική, εκπέμπει πάντα μια ακαταμάχητη γοητεία.

Πρώτος μας σταθμός ήταν το παραμυθένιο χωριό, το Νυμφαίο (Νέβεσκα – Νιβέστα: νύφη). Αποκαλείται το «πέτρινο στολίδι του βορρά», η «Χιονάτη του βορρά», «Ορεινός παράδεισος», και όχι άδικα, αφού πρόκειται για ένα χωριό με αυθεντική και αψεγάδιαστη ομορφιά, πρότυπο παραδοσιακής, οικολογικής και τουριστικής ανάπτυξης. Λόγω της άριστης διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης σύμφωνα με την UNESCO. Σ’ αυτόν τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος περικλείεται από δάση οξιάς, τα ενδιαφέροντα δεν έχουν τελειωμό. Περπατήσαμε ανάμεσα στα επιβλητικά πετρόκτιστα αρχοντικά, τα οποία προσθέτουν στον τόπο την απαραίτητη αίγλη, θαυμάσαμε την Νίκειο σχολή και τις εκκλησίες, διασχίσαμε τα γραφικά άψογα καλντερίμια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ντυμένη στα καφετιά, κόκκινα και πορτοκαλιά φύση συνέθεταν ένα σκηνικό θεάτρου στημένο από κάποιο μεγάλο σκηνοθέτη.

Αφήνοντας τη Νέβεσκα την ξακουσμένη, δεύτερος σταθμός μας ήταν η πόλη της Φλώρινας. Χαρακτηριστικό σημείο της ο ποταμός Σακουλέβα με τα παλιά πέτρινα αρχοντικά κτισμένα στις όχθες του. Άξιζε η βόλτα δίπλα του με τα όμορφα γεφυράκια. Υπέροχο τοπίο το οποίο επιλέχθηκε για σκηνικό από τον Αγγελόπουλο. Παλιά σπίτια ερειπωμένα, γεμάτα αναμνήσεις και ανανεωμένα, γεμάτα ζωή. Το ποτάμι αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο θέμα των ζωγράφων της Φλώρινας, πολλοί από τους οποίους είχαν τα σπίτια και τα εργαστήριά τους στις όχθες του. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε πως η πόλη έχει πλούσια παράδοση στη ζωγραφική, με έργα ντόπιων δημιουργών να γίνονται γνωστά εντός και εκτός συνόρων. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ιστορικό – πολιτιστικό πλούτο της περιοχής από την αρχαιότητα έως τη βυζαντινή εποχή.

Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα της επιστροφής. Οι μαθητές μας πέρα από τη χαρά, τον ενθουσιασμό και τη διασκέδαση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινούρια πράγματα, με έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης, τον βιωματικό. Το τέλος της εκδρομής μας ισοδυναμεί με γνώσεις και όμορφες νοσταλγικές αναμνήσεις!