Γενικά Δράσεις

Αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα από το Γυμνάσιο Οξύνειας

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το Γυμνάσιο Οξύνειας πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση. Κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς – Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Μια ημέρα με βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς καλεί να θυμηθούμε και να ξανασκεφτούμε τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος που στιγμάτισε τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μια ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας, ώστε να μην επαναληφθούν όσα βίωσε η ανθρωπότητα την περίοδο του Ναζισμού. Μια ημέρα κατά την οποία η νέα γενιά εμπεδώνει πως πρέπει να διαβάζει, να μαθαίνει και να καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι είναι όλοι ακριβώς ίδιοι, εκείνο που διαφέρει ανάμεσά τους είναι η παιδεία. Αναμφίβολα, μια ημέρα ευαισθητοποίησης απέναντι στη φρίκη.

 Έτσι λοιπόν, με σύνθημα το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», έγινε μία ιστορική αναδρομή μέσα από παρουσιάσεις, ιστορικά ντοκιμαντέρ, οδυνηρές μαρτυρίες και διαδικτυακές επισκέψεις στο σημερινό Άουσβιτς. Τελική Λύση, Άρια Φυλή, Αντισημιτισμός, Κίτρινο Αστέρι, ο Αριθμός στον βραχίονα, τάγματα των SS, Στρατόπεδα συγκέντρωσης – εξόντωσης, Θάλαμοι Αερίων, Κρεματόρια… υπήρξαν λέξεις – εκφράσεις, συνώνυμα του πιο στυγερού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων, που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι, περίπου, εκατομμύρια θύματα μιας άνευ προηγουμένου υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.

Χρέος Μνήμης, Πηγή Γνώσης, η μέρα αυτή, αλλά και Υπόσχεσης ενός ενωμένου αγώνα για τις Οικουμενικές Αξίες και την οικοδόμηση ενός κόσμου Ισότητας για όλους. Μόνο έτσι το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» δεν θα αποτελεί μια απλή δήλωση, αλλά θα παράγει αποτέλεσμα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση