Γενικά Δράσεις

Ενημέρωση μαθητών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, το Γυμνάσιο Οξύνειας πραγματοποίησε σχετική ενημέρωση. Στόχος ήταν η εξοικείωση, η ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας όπως και ο προβληματισμός γύρω από τα αίτια και τις συνέπειες των φαινομένων διαφθοράς για το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία της κοινωνίας.

Τονίστηκε πως η διαφθορά είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί αιτία οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης μιας χώρας, που την οδηγεί στην εξαθλίωση και την εθνική της ταπείνωση. Συγχρόνως, πως δωροδοκία, εκβιασμός, απάτη, κατάχρηση, νεποτισμός αποτελούν μορφές διαφθοράς.

Απειλή, εχθρός, απαγορευμένη και απεχθής συμπεριφορά, ατομικό συμφέρον, απληστία για χρήμα και εξουσία υπήρξαν λέξεις – εκφράσεις του θέματος.

Τέλος, υπογραμμίστηκε πως η Αξιοκρατία και η Ακεραιότητα αποτελούν μέσα αποσόβησης των φαινομένων διαφθοράς. Μέσα τα οποία οδηγούν στην πρόοδο του ανθρώπου, στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας.