Γενικά Δράσεις

Δράσεις του Γυμνασίου Οξύνειας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Γυμνάσιο Οξύνειας διοργάνωσε σχετική εκδήλωση και δράσεις. Προβλήθηκαν βίντεο και παρουσιάσεις με σκοπό την ενημέρωση, την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία και την αλλαγή στάσης.

            Το σύνθημα ήταν: «Μπορώ να προσφέρω ό,τι και εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία…» Τονίστηκε ότι αυτά τα άτομα βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού» και ότι αισθάνονται την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής τους στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης, ότι συχνά εισπράττουν ποικίλες αντιδράσεις από τους συνανθρώπους τους, όπως τον οίκτο, τη συμπόνια, το φόβο, την εχθρότητα, την περιφρόνηση, την υπερπροστασία. Αντιδράσεις οι οποίες πηγάζουν είτε από άγνοια για το τι είναι η αναπηρία, είτε από φόβο συναναστροφής με αυτά τα άτομα, είτε από αντιλήψεις που στηρίζονται σε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Συγχρόνως, δόθηκε έμφαση στο ότι τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη, αλλά ΙΣΗ με τη ζωή όλων. Το γεγονός ότι αδικήθηκαν είτε από τη φύση είτε από άσχημη σύμπτωση, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν και να ανταπεξέλθουν στη ζωή. Πρόκειται για άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες, ταλέντα. Μάλλον θα έπρεπε να θεωρούνται άτομα με ειδικές ικανότητες. Πρόκειται για άτομα, τα οποία μέσα από τον αγώνα τους γίνονται φωτεινά παραδείγματα δύναμης και κουράγιου για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Αποδοχή του Διαφορετικού, Σεβασμός, Κατανόηση, Αγάπη, Ισότητα, Αλληλεγγύη, Συνεργασία, Συμμετοχή έγιναν λέξεις κλειδιά και προβληματισμού.

            Στη συνέχεια, οι μαθητές, εμφανώς συγκινημένοι, δημιούργησαν τα δικά τους χρωματιστά μηνύματα: «Αυτό το σχολείο μας χωράει όλους», «Αφαιρούμε εμπόδια… Προσθέτουμε ΑΓΑΠΗ», «Όλοι διαφορετικοί … Όλοι ίσοι», «Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο», «Η Αναπηρία είναι Διαφορετικότητα – Η Διαφορετικότητα είναι Δικαίωμα», «Η χειρότερη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά».

            Τέλος είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως η σχολική κοινότητα πάντα δίνει στα άτομα αυτά εφόδια και ευκαιρίες. Γιατί δεν ξεχνάει πως το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση