Περιοχή Χασίων

Από όσα μέρη κι αν γυρίσω... ακόμη κι αν δω τις ομορφιές του κόσμου όλου.......ο τόπος μου θα είναι ομορφότερος από κάθε άλλο.

Ο φυσικός πλούτος της ελληνικής γης από πολλούς θεωρείται ασύγκριτος παγκόσμια... για τον καθένα μας ξεχωριστά όμως το συναίσθημα που του προκαλεί η περιοχή καταγωγής του είναι απερίγραπτο.


5957989_orig

Πρώην δήμος Χασίων
Με πράσινο χρώμα ο νέος δήμος Καλαμπάκας

 

Η περιοχή Χασίων καταλαμβάνει το βορειοδυτικό μέρος του νομού Τρικάλων, είναι μια μεγάλη ημιορεινή κοιλάδα που διασχίζεται από τον Ίωνα ποταμό, παραπόταμο του Πηνειού, ενώ στα Βόρεια ορθώνεται η οροσειρά των Χασίων και Ανατολικά των Αντιχασίων.

Στο βορειοδυτικό μέρος υπάρχουν κυρίως δάση πεύκης και ελάτης, ενώ σε χαμηλό υψόμετρο έχουν αναπτυχθεί, υπέροχα δάση από διάφορα φυλλοβόλα και βελανιδιές, επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε διάφορα είδη χλωρίδας.

Στην περιοχή μόνιμη είναι η παρουσία του λύκου, της αρκούδας, του αγριογούρουνου, του ζαρκαδιού, του λαγού της αλεπούς και άλλων ειδών, του ζωικού βασιλείου.

Τον δήμο μπορούμε να τον επισκεφθούμε μέσω δύο διαδρομών και όλα σχεδόν τα χωριά βρίσκονται κατά δεξιά και αριστερά του οδικού άξονα Τρικάλων Γρεβενών.

Η μια διαδρομή προσέγγισης είναι από Νότια μέσω την Καλαμπάκας-Μουργκανίου.

Ενώ η άλλη είναι από Βόρεια μέσω Γρεβενών - Αγιοφύλλου.

Εμείς θα ακολουθήσουμε την πρώτη διαδρομή.

Αφήνοντας την Καλαμπάκα με την εντυπωσιακή ομορφιά των πανύψηλων βράχων των Μετεώρων, κατευθυνόμαστε προς τη γέφυρα Μουργκανίου περνώντας μέσα από ένα καταπληκτικό πλατανόδασος πλησίον του Πηνειού.

Πριν την γέφυρα δεξιά αρχίζει η διαδρομή που οδηγεί στον Δήμο Χασίων.

Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη και ο ταξιδιώτης θα αποζημιωθεί από την καταπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πρώτος σταθμός σ αυτό το ταξίδι μας στο δήμο Χασίων είναι το χωριό ΑΓ. Δημήτριος.

 

 


Περισσότερα για την περιοχή Χασίων


Η περιοχή Χασίων βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Τρικάλων και είναι κατά βάση ορεινή. Καταλαμβάνει έκταση 291.753 στρεμμάτων και έχει πληθυσμό 3800 χιλ.περίπου κατοίκους.

Η περιοχή Χασίων του Δήμου Καλαμπάκας, του Ν. Τρικάλων αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ    της Θεσσαλίας και της Ν. Δ. Μακεδονίας. Πήρε το όνομά της από τα Χάσια Όρη βουνά με ομαλές πλαγιές, που καλύπτουν το βόρειο τμήμα του Ν. Τρικάλων και μαζί με τα Αντιχάσια στα ανατολικά αποτελούν μία χαμηλή ομαλή οροσειρά που ενώνει την Πίνδο με τα Καμβούνια Όρη και τον Όλυμπο.

Στην περιοχή Χασίων είχαν εγκατασταθεί οι Ίωνες πριν το1900 π.Χ. και λίγο αργότερα οι Λάπιθες από τους οποίους πιστεύεται ότι κατάγονται οι σημερινοί Χασιώτες.

Οι Ίωνες ήταν μια από τις τέσσερις φυλές του Ελληνικού Έθνους με έδρα τους το «Τσιγκόρο», περιοχή κοντά στην Ασπροκλησιά.

Στην περιοχή των Χασίων υπάρχει και ο ποταμός Μύκανης, ο Ίων των αρχαίων, που είναι παραπόταμος του Πηνειού.

Τα Χάσια είναι σκεπασμένα με πεύκα, έλατα, οξυές και βελανιδιές.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσαν σπουδαίο κέντρο των κλεφταρματωλών με κορυφαίο τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα.

Μεγάλη ήταν η δράση του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, αφού σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποίησε τη Μονή Σταγιάδων ως ορμητήριό του.

Η περιοχή Χασίων αποτελείται από (8) οκτώ δημοτικά διαμερίσματα και (7) επτά οικισμούς.

1) Δ.δ. Ασπροκκλησιάς

 • η Ασπροκκλησιά
 • η Κερασούλα (οικισμός)
 • το Ψήλωμα (οικισμός)

2) Δ.δ. Αγιοφύλλου  

 • το Αγιόφυλλον

3) Δ.δ. Αγναντιάς 

 • η Αγναντιά
 • οι Σταγιάδες (οικισμός)

4) Δ.δ. Αχλαδέας 

 • η Αχλαδέα
 • η Θεοτόκος

5) Δ.δ. Γάβρου 

 • ο Γάβρος
 • ο Άγιος Δημήτριος (οικισμός)

6) Δ.δ. Κακοπλευρίου 

 • το Κακοπλεύρι
 • ο Ξηρόκαμπος (οικισμός)

7) Δ.δ. Οξυνείας 

 • η Οξύνεια
 • η Μύκανη (οικισμός)

8) Δ.δ. Σκεπαρίου 

 • το Σκεπάρι

 

Το έτος  1994  Δημιουργήθηκε ο 1ος εθελοντικός Δήμος   με τα Δημοτικά Διαμερίσματα, Αγιοφύλλου, Ασπροκκλησιάς, Σκεπαρίου, Αχλαδέας, Γάβρου, και των οικισμών Ψηλώματος, Κερασούλας, Θεοτόκου, και Αγίου Δημητρίου με Δήμαρχο τους τον Κ. Πύργο Αθανάσιο.

Το 1998 με τον Νόμο « Ι. Καποδίστριας » έγινε η συνένωση και των υπολοίπων Δ. Διαμερισμάτων, Οξύνειας, Κακοπλευρίου, Αγναντιάς και των οικισμών Ξηροκάμπου και Σταγιάδων, με Δήμαρχο τον Κ.Σδόνα Φώτιο.

Ακολούθησε η Τετραετία 2002-2006  με Δήμαρχο τον κ. Παπαευθυμίου Βασίλειο.

Την Τετραετία 2006-2010 Δήμαρχος υπήρξε ο κ. Κωστούλας Κων/νος.

Με τον Νόμο του « Καλλικράτη » το 2011 ο Δήμος συγχωνεύτηκε με τον δήμο Καλαμπάκας και Δήμαρχος εξελέγη ο κ. Σακελαρίου Δημήτριος.

Όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και οι οικισμοί της περιοχής Χασίων βρίσκονται εκατέρωθεν της κοίτης του Ποταμού Μύκανη-Ιωνά (των αρχαίων).

Εκτός από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, αξίζει να επισκεφτεί όλα τα χωριά, που το καθένα έχει το δικό του χρώμα και ιστορία για να δει από κοντά τις ομορφιές και τα αξιοθέατα.

Ο περιοχή Χασίων βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ. περίπου από την Καλαμπάκα και απέχει από τα Γρεβενά 50χλμ. περίπου.

Η γεωγραφική του θέση είναι ευνοϊκή για τον τουρισμό, έχει εύκολη πρόσβαση στα βουνά και μονοπάτια για τους φίλους της πεζοπορίας. Τους χειμερινούς μήνες το τοπίο  αλλάζει σκηνικό, με πολύ χιόνι.

Στο κέντρο του Δήμου βρίσκεται ο οικισμός Μύκανη όπου υπάρχει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, πολλές τοπικές επιχειρήσεις καθώς και μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση.

Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με αξιόλογες τοιχογραφίες είναι χτισμένες στο σύνολο των χωριών. Στις Σταγιάδες βρίσκεται το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 11ομ.Χ αιώνα , στην Οξύνεια ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, κ.α.. 

Λιθόκτιστα, μονότοξα γεφύρια, πρόσφατα αναπαλαιωμένα κοσμούν το φυσικό περιβάλλον          ( « Γεφύρι του Ψύρρα» στο Ψήλωμα, Γεφύρι στη θέση «Μπάλτα» στο Κακοπλεύρι , Γεφύρια στη θέση «Ντελλή» και στη θέση « Βακαρέτσια» στον Ξηρόκαμπο). 

Υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι (4 περίπου ώρες πεζοπορία) από το Κακοπλεύρι μέχρι τον Ξηρόκαμπο. Υπάρχει ξενώνας με εστιατόριο στο Κακοπλεύρι. Επίσης σε όλα τα χωριά δραστηριοποιούνται πολιτιστικοί σύλλογοι με έντονη πολιτισμική και λαογραφική δραστηριότητα). Στην Οξύνεια, στο Σκεπάρι και στο Γάβρο αναβιώνει το έθιμο             « Λοκατζάρια» την Πρωτοχρονιά και «Κλείδωνα» την Πρωτομαγιά.

Στην Ασπροκκλησιά δραστηριοποιείται  Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός που παρασκευάζει ντόπια γλυκά του κουταλιού.

Στη θέση «Βελίκα» της Οξύνειας (Μερίτσας) έχει στηθεί μνημείο για τους πεσόντες ήρωες της Μάχης της Μερίτσας (12-02-1943) .

Πλησίον του δ.δ. Κακοπλευρίου, σε ένα υπέροχο περιβάλλον στη θέση Άγιος Κοσμάς, λειτουργούν ιδιωτικές κατασκηνώσεις κατα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γκαλερί Εικόνων

Μεινετε Ενημεροι

Εγγραφή στο Newsletter

Όνομα:

E-mail:

Χάρτης της Περιοχής Χασίων