Σάββατο, 12 Μάρτιος 2011 12:16

Κακοπλεύρι «Δουλίχι»

Γράφτηκε από τον Administrator

Πήρε την ονομασία λόγω της τοποθεσίας του χωριού σε μια πλευρά που για εκείνα τα χρόνια, ήταν δύσβατη και απρόσιτη, ενώ σήμερα προσφέρεται ως ένα μαγευτικό, τουριστικό τοπίο. Από τα ομορφότερα Δ.Διαμερίσματα του Δήμου, γραφικό χωριό με πάρα πολύ πράσινο και σε υψόμετρο 900 μ. με πληθυσμό 210 κατοίκους περίπου.

Τοπίο αλπικό με τις δεσπόζουσες βουνοκορφές των Χασίων Βίγλα ή Μπαταλούπι (1.600 μ.), Σταλοβάρι (1.400 μ.) και Μεσοβούνι (1.200 μ.), το δάσος Λειβάδια που αποτελείται από 2.000 στρ. μαύρης πεύκης, τον ποταμό Κακοπλευρίτη που πηγάζει από την κορυφή του Προφήτη Ηλία και τις πηγές Ράτσια στο εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής.

Στις εκκλησίες του Αη-Γιάννη και Αγ. Κοσμά υπάρχουν χαλάσματα φρουρίων.
Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μονοπάτι Κακοπλευρίου -Ξηροκάμπου όπου το διαπερνά πλήθος κόσμου για να απολαύσει τη μοναδική θέα που προσφέρει, σε όλη του την διαδρομή.

Επίσης επισκέπτες που έρχονται μπορούν να διανυκτερεύσουν στον  ξενώνα που βρίσκεται στην είσοδο του Χωριού. Οι ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις Αγίου Κοσμά λειτουργούν με πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα ολόκληρη τη σαιζόν για τα παιδιά ολόκληρου του δήμου και όχι μόνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό μονότοξο γεφύρι στη θέση Μπάλντα και οι πολλές εκκλησίες του χωριού όπως του Αγίου Κοσμά, της Αγίας Παρασκευής (ιδρύθηκε το 1550) και του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε το 1703, και αγιογραφήθηκε  το 1803, από τους ζωγράφους Μιχαήλ και Γεώργιο. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 και 27 Ιουλίου ,των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονα.

Σάββατο, 12 Μάρτιος 2011 12:15

Μύκανη

Γράφτηκε από τον Administrator

Δίπλα στον Ίωνα ποταμό, στεγάζεται το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και μερικές επιχειρήσεις. Στη μεγάλη πεδινή έκταση η κυριότερη καλλιέργεια είναι του καλαμποκιού

Σάββατο, 12 Μάρτιος 2011 11:26

Ψήλωμα

Γράφτηκε από τον Administrator

Μικρό χωριό, κτισμένο πάνω σε βράχους και σε υψόμετρο 550μ, η απόσταση από την Καλαμπάκα είναι 39χλμ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Στο χωριό υπάρχει αξιόλογη τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, που φέρει τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και τις υπογράφουν Χιοναδίτες ζωγράφοι. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου, στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Σάββατο, 12 Μάρτιος 2011 11:25

Σταγιάδες

Γράφτηκε από τον Administrator

Μικρός ορεινός οικισμός του δ.δ. Αγναντιάς, σε υψόμετρο 800μ. και σε απόσταση 35χ.λ.μ από την Καλαμπάκα.

Κοντά στο χωριό είναι κτισμένη η Μονή Σταγιάδων, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι κτίστηκε στα 1004μ.Χ. οι αγιογραφίες του ναού χρονολογούνται τον 17ο αι. και συγκεκριμένα αυτές του νάρθηκα φιλοτεχνήθηκαν κατά τον 18ο αι. από τον Χιοναδίτη ζωγράφο Μιχαήλ του Μιχαήλ, το 1968 εγκαταστάθηκε εκεί γυναικεία αδελφότητα.Το μοναστήρι υπήρξε ορμητήριο του Παύλου Μελά κατά την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα.

Το έτος 2004 γιόρτασε τα 1000 χρόνια λειτουργίας του και τις σχετικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Κων/νος Στεφανόπουλος και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σάββατο, 12 Μάρτιος 2011 11:25

Σκεπάρι

Γράφτηκε από τον Administrator

Βρίσκεται σε υψόμετρο 560μ. και σε απόσταση 34χμ. από την Καλαμπάκα. Είναι ένα από τα χωριά του δήμου Χασίων και περιβάλλεται από πολλά δάση βελανιδιάς. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία κυρίως. Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σελίδα 10 από 13

Μεινετε Ενημεροι

Εγγραφή στο Newsletter

Όνομα:

E-mail:

Χάρτης της Περιοχής Χασίων